Välkommen till Valandkliniken i Göteborg!

Vi gör utredning för allergi och astma

Vi gör utredning för allergi och astma

Symptom vid astma och pollenallergi

Till oss kan ni vända er vid problem med allergi eller när ni känner av symptom som kan vara allergi. Vi hjälper er med utredning, tester och ifall det krävs läkemedel för att lindra besvären.

Vid allergi av pollen så blir många hjälpta av receptfria läkemedel som finns på apotek, men pollenallergi kan också påverka luftrören och ge upphov till astma. Symptom för astma som är relaterade till pollenallergi kan vara att du får pipande andning, svårt att andas, ihållande hosta och att du känner av det mer de dagar som det är mycket pollen i luften. Astma blir ofta även värre när du anstränger dig.

Pollensäsongen sträcker sig från tidig vår till sensommar men beroende på vilken typ av pollen som du reagerar på, så kan du känna mer eller mindre besvär under den här perioden. På våren är det vanligast att påverkas av björkpollen men även al och hassel. Om somrarna är gräspollen som värst och på sensommaren så är det mest av gråbopollen.

Vanliga symptom vid pollenallergi är att man nyser mycket, får vattnig snuva och nästäppa samt kliande ögon och näsa. Ögonen kan också bli röda och rinniga och du kan känna dig tröttare än vanligt.

Saker att tänka på när du har allergi av pollen

Många som har pollenallergi blir hjälpta av de receptfria läkemedel som finns på apotek och behöver inte söka sjukvård, men vi rekommenderar dig att söka hjälp om: ett litet barn har besvär, receptfria läkemedel inte hjälper dig, du har allergiproblem under hela året, du får astma med hosta och andningsbesvär eller om du får problem med luftrören och hosta när du tränar.

Några tips som kan lindra vid pollenallergi är att inte ha öppet sovrumsfönster på dagen utan vädra på natten eller tidigt på morgonen för då är halterna av pollen låga. Undvik att hänga ut kläder på tork under dagarna då pollen fastnar i textilier. Om du tränar utomhus så träna tidigt på morgonen då den fuktiga daggen binder pollen. Skölj ur håret på kvällen för att få bort pollen som fastnat under dagen.

Byt kläder när du varit utomhus och ta inte in växter med pollen inomhus. Klipp gräset när det är fuktigt av dagg och tänk på att pollen fastnar i pälsen på våra husdjur. Det finns informationssidor och appar som visar aktuell pollenprognos så du kan vara förberedd när det är särskilt höga halter. Rökning och rökiga miljöer förvärrar pollenallergi så undvik det för att lindra allergi och astma

Symptom vid astma och pollenallergi

Allmänmedicinsk mottagning | Vårdcentral | Läkarmottagning