Välkommen till Valandkliniken i Göteborg!

Har du besvär med huvudvärk?

Har du besvär med huvudvärk?

Hortons huvudvärk är ofarlig men obehaglig

Stress och annan värk kan ge upphov till spänningshuvudvärk och då kan det vara bra att reda ut orsakerna hellre än att bara medicinera. Hos oss kan du få hjälp och råd både av allmänläkare och av psykolog beroende på dina besvär och behov. Hortons huvudvärk är något som en av tusen i Sverige drabbas av och även om det är ofarligt så kan det orsaka mycket obehag och jobbiga perioder.

Stress, rökning och alkohol är faktorer som kan utlösa och förvärra Hortons huvudvärk. Vanligtvis börjar besvären någon gång mellan 20 och 40 års ålder och avtar oftast kring 65-års ålder. Några av de typiska symptomen är huvudvärk som beskrivs som intensiv och pulserande särskilt kring ena ögat. Många beskriver det som en känsla av att ögat ska tryckas ut inifrån. Huvudvärken blir oftast värre om man lägger sig ner och det är vanligt förekommande att man känner sig orolig och rastlös i kroppen.

Den här formen av huvudvärk kommer plötsligt och kan också försvinna lika plötsligt. Smärtan brukar hålla i sig 30 – 60 minuter men kan också vara allt mellan en kvart och upp till tre timmar. Kontakta oss för vidare utredning, behandling och även vid hjälp för spänningshuvudvärk

Hortons huvudvärk och spänningshuvudvärk – behandlingar och råd

Det finns receptbelagda läkemedel som kan hjälpa till att förebygga och lindra attacker med Hortons huvudvärk. Anledningen till att man drabbas och vad den beror på är ännu okänd, men det som händer är att blodkärl utvidgas och skapar en svullnad som gör att du får ont. Läkemedel som har en utvidgande effekt på blodkärlen så som exempelvis nitrater kan utlösa huvudvärken, likaså stress och rökning samt alkohol även i så mängder.

Vi har sett att rökare som har den här formen av huvudvärk ofta känner mindre besvär efter att de slutat röka. Ett tips som du kan testa när du känner av en attack med Hortons huvudvärk är att doppa underarmarna i kallt vatten, det kan hjälpa för att bryta den. En behandlingsform mot huvudvärken är att få ansiktsmask med syrgas, med detta kan man ofta bryta attacken inom tio till femton minuter.

Om man lider av kronisk och svår Hortons huvudvärk och man ser att det här är en metod som hjälper, så kan det finnas möjlighet att få tillgång till att ha en syrgastub hemma. Vid spänningshuvudvärk är oftast stress eller annan värk vanliga orsaker och då kan man behöva hitta svar till dina besvär för att ge den bästa lindringen.

Hortons huvudvärk och spänningshuvudvärk – behandlingar och råd

Allmänmedicinsk mottagning | Vårdcentral | Läkarmottagning